Betraktelser

Betraktelser skrivna av pastor Magnus Mikander

Vinter 2018-2019

Be så får ni se (B så får ni C)

Bibeln är full av löften, saker som Gud har lovat på olika sätt. En hel del har redan hänt, mycket händer nu och det finns ganska mycket kvar som kommer att hända.

Be och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och dörren skall öppnas för er. Ty var och en som ber, han får och den som söker, han finner och för den som bultar skall dörren öppnas. Matt 7:7-8

Löftet i detta bibelord handlar om att Gud vet vad vi behöver och när vi behöver det. Han har ”en plan, tajmad och klar” som Jönssonligan – med den stora skillnaden att Guds plan är fullkomlig. Om den misslyckas så beror det oftast på den mänskliga faktorn. Lita på Gud och be till Honom, sök Hans plan för ditt liv just nu.

Magnus Mikander, pastor

 

Vårterminen 2018

Låt det vara Jesus

Från solen går upp, till solen går ner, låt det vara Jesus
I mörkaste natt ett namn lyser klar, låt det vara Jesus

Dessa rader kommer från en relativt ny sång, som blivit en av mina favoriter. Sången får vara en bön och längtan att låta det få vara Jesus som är viktigast, trots allt som sker i våra liv och runtomkring oss.

Världen har inget som jag söker, bara Jesus jag behöver, värderar inget annat högre, bara Jesus jag behöver.

De textraderna får betona och understryka bönen. Visst är det mycket vi behöver för vårt dagliga liv – vilket Gud lovat ge oss -vårt dagliga bröd. Det sången handlar om är vår grundinställning och våra prioriteringar.
Sången Låt det vara Jesus hittar man på nätet, bl.a. på youtube. Lyssna och låt orden får sjunka in mitt i allt som händer och sker.

Magnus Mikander, pastor

 

 

Våren 2017

Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också… Gör er alltså inte bekymmer för morgondagen. Den skall själv bära sitt bekymmer…Matt 6:33-34

Överlåtelse handlar om att man litar på den andra parten, man förtröstar och inte bara tror, utan vet att den andra parten håller sitt löfte. Hur mycket man vågar överlåta sig till någon beror på hur mycket man litar på den andra parten.

Vi är skapta till att leva i relationer – både till våra medmänniskor men främst till vår skapare och Gud. Att tro på Gud är en sak, medan det är en helt annan sak att leva i en relation.

Många har ju hört talas om Gud, man har läst böcker om Gud, hört predikningar, vittnesbörd om Guds kraft etc. men om man själv inte upplevt Gud i en nära relation så blir det bara en teori, en lära. Det vårt hjärta och våra liv behöver är en relation med Gud. Försök  först bygga en relation till Gud… så behöver du inte bekymra dig, GÖR dig inte bekymmer, lita på Gud.

Magnus Mikander, pastor

 

Hösten 2016

I skrivande stund går vi väldig konkret mot kallare, mörkare och långsammare  tider. Vi har just ställt om klockorna till vintertid, temperaturen på utsidan går neråt och vinterhastighet införs på vägarna. Det känns lite som att allt stelnar till och vi nordbor går in i en liten vinterdvala: mörkt, kallt, långsamt…

Men allt behöver inte vara negativt. Värmen, ljuset och livsmodet vi behöver kan vi hitta på annat håll. Då tänker jag inte på det yttre, det konstgjorda med julljus och pynt, vilket också är trevligt, utan jag tänker på den gåva som Gud gett oss. Vinterns mörker och kyla får att tacksamt avbrott då vi firar jul. Mest konkret handlar det om att ta emot den gåva Gud ger, en gåva som ger värme och ljus för vårt inre.

Ljuset (Jesus) lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det. Joh 1:5

Med önskan om en god och välsignad vinter. Magnus Mikander, pastor

 

Hösten 2015

Tro

  • Va, är du troende?
  • Är du religiös?
  • Hur kan man tro på något man inte sett?

Det händer lite nu som då att jag får frågor om min tro, frågor som kan verka ganska kritiska, skeptiska och negativa.

  • Varför tror du att något som en man gjorde och sa för ca 2000 år sedan har någon betydelse idag? Eller att en bok som samlats ihop av flera skribenter under flera hundra år skulle ha något att säga oss idag?

Frågorna gäller Jesus och Bibeln och visst är de berättigade.

Hur kan man tro på något som inte syns? Det finns egentligen mycket runt oss som inte syns; Vinden, radiovågor, olika former av strålning, värme, etc

Vinden kan vi inte se – men nog effekten av en kraftig storm. Radiovågor av olika slag är osynliga. Strålning från t.ex. kärnkraft syns ej, men är mätbar och farlig. Värme syns ej, men känns. osv. Alla dessa nämnda osynliga saker är mätbara med instrument som människan uppfunnit.

Kan man mäta Gud? Kan man ha en Jesus-mätare som visar var han är? Nej, det kan man inte, men man kan se effekten av Guds närvaro och förvandlingen i människors liv.

Personligen har jag upplevt Gud många gånger i mitt liv. Det finns också många exempel från hela vår värld på mätbara saker som Gud gjort i människors liv.

  • Jag tänker på fd gängledare jag träffade i Los Angeles, gatans skräck, som Kung Fu mästare vågade sig ingen på honom. Genom sitt gäng hade han många liv på sitt samvete, mycket knarkhandel, misshandel, prostitution, etc. Jag mötte honom i en församling och hans var fylld av en varm blick. Gud hade förvandlat hans liv.
  • Jag tänker också på fd militären på Filippinerna, nersupen, oberäknerlig och farlig, som i fyllan skjutit en annan person och hamnat i fängelse. Hans liv förvandlades av Gud.
  • Jag tänker på tjejen med dålig självkänsla och anorexi som tack vare Jesus blivit bekräftad som person och mår bra idag.
  • Jag tänker på den ensamstående mamman vars enda fasta punkt många år var tron på Gud som bar genom den dagliga mödan och utmaningarna.

Listan på berättelser, vittnesbörd på Guds mätbara existens skulle jag kunna göra hur lång som helst. Ändå är det bara du som kan bestämma om du vill tro eller ej.

Tron är en övertygelse om det man hoppas på, en visshet om det man inte ser.

 

 

Juni 2013

SÅDD OCH SKÖRD

Sommaren har kommit med rejäl värme. I skrivande stund njuter vi av soliga dagar och för årstiden hög värme. Vårbruket har bönderna klarat av och de jag frågat av har sagt att det gått rekordsnabbt då de väl kom igång med vårbruket. Sommaren är den tid då allt runt oss växer så det knakar, både sådant vi vill att skall växa, samt sådant vi helst skulle vilja slippa se växa upp runt oss.

I Bibeln talas det mycket om sådd och skörd … det människan sår skall hon också skörda står det i Galaterbrevet 6:7.

Det finns både naturliga och andliga lagar, och just lagen om sådd och skörd är en sådan. Den säger att om du vill skörda så måste du så. Samtidigt är det ett löfte att om vi sår, så får vi också skörda. Det kan vara så att utsädet kan vara både det som är bra och det som är dåligt, och den här lagen gäller i båda fallen. Med andra ord så skördar vi bra saker om vi sår ut det som är gott och dåliga saker ifall vi sår med dåligt utsäde.

Låt sommaren vara en tid då du medvetet väljer att så ut goda saker i din omgivning och i ditt eget liv. Då kommer löftet om en god skörd att uppfyllas. Gud håller alltid fast vid det han lovat.

 pastor Kaj Kanto

Betraktelse för juli 2012

Sommar.                                                                                                                                 Så har det sjungits ”Den blomstertid nu kommer” vid skolavslutningar, i kyrkor och säkert också vid andra tilfällen. Blomstertid eller sommar är något som vi ser fram emot och tycker om. Varje år är det en lika ny upplevelse att se hur värmen och ljuset förändrar naturen till en vacker trädgård. Fåglarna sjunger och bygger bon, ja allt förvandlas till en föraning om den sommar som en gång skall komma enligt Skriften.

Just nu är det kanske svårt att föreställa sig den ”himmelska sommar” som beskrivs för oss i boken. Lika obeskrivlig som sommaren verkar vara då den stränga kölden på vintern är bitande. Då kan man tycka att skall det kunna bli värme och grönt än en gång. Men av erfarenhet så vet vi att sommaren kommer. Kanske inget påminner dig just nu om att en himmelsk sommar är på kommande. Det som utlovas i Skriften om en evig sommar där solen är Jesus själv verkar kanske avlägsen. Det är här tron kommer in i bilden! Vi tror på en evig sommar fast vi ännu inte sett den!

Betraktelse för juni 2012

Allt har sin tid.                                                                                                        Psalmisten utbrister i den trettioförsta psalmen: ”Min tid står i dina händer.” Och predikaren säger: Allting har sin tid.” Ibland säger vi, tänk vad tiden går. En känsla av att tiden rinner iväg snabbare än förr. Då jag var barn så tyckte jag att de tre veckor som mina kusiner var hemma från Sverige på semester, var som hela sommaren. Tre veckor var enormt långa och kändes som månader. Vi barn hann med så mycket av glädje vid simstranden, vi fiskade med metspö och vi lekte krig i skogen. Då hade vi all tid i världen framför oss, så kändes det.

Nu har tiden gått så långt också för mig att jag lämnat in ansökan om heltidspension och en period på nästan tretton år av tjänst i församlingen avslutas. Det har varit en bra tid för Marianne och mig och jag tycker mer och mer att det känns som en rikedom att kunna se bakåt och vara tacksam för den tid som gått. Jag vill med psalmisten minnas den tid då jag gick ut på ”fältet” som evangelist, alla ungdomsveckor i Österbotten jag varit med om, alla högtidsmöten i olika församlingar och all gemenskap med pastorer som finns i mitt minne, men ett ljust sådant. Om Gud hade menat att vi inte skall se oss tillbaka och minnas så hade Han inte gett oss förmågan att minnas. Jag är tacksam för den tid Gud gett mig att tjäna Honom och församlingarna. TACK Elimförsamlingen!

Nu är det tid att också se framåt för församlingen och att snart hälsa en ny pastorsfamilj välkommen! Tiden står inte stilla, Guds verk fortsätter och vi finns med där. Med en bön om välsignelse för den tid som kommer!

Betraktelse för april månad 2012

Korsets budskap
Vi sjunger i sången:”Jag vill älska det urgamla kors tills mot kronan jag byter det ut.” Det ligger ganska nära till för oss alla att redan här vilja byta ut vårt kors mot kronan. Och ibland erbjuds vi lösningar på det vi upplever som kors  då det vore bättre för vår egen skull att kämpa. ”Evangelium” blir då en flykt från verkligheten  det som skulle stärka vårt liv och vår tro och berika vår erfarenhet.

Påskens budskap är ett budskap om Jesus som på korset utstod lidande för vår skull, inte för sin egen! Stig ned från korset, demonstrera din makt det uppmanades han till, men han bad bara ”förlåt dem, de vet inte vad de gör.” Då vi sjunger sången är det inte ett träkors vi beundrar, utan det som korset är en symbol för att Jesus var villig att dö på korset och därmed försona vår synd och göra det möjligt för alla att nå Gud. Rövaren som hängde vid Jesu sida sade: ”Tänk på mig, när du kommer i ditt rike.” Och får till svar: ”Idag skall du vara med mig i Paradiset.”

Betraktelse för mars månad 2012

Estlandsresan
Min fru och jag besökte nyligen Estland på inbjudan av Baptistförsamlingen i Haapsalu. Vi deltog i möten och besökte vänner och vi kunde konstatera att det är en rikedom att ha vänner.
Ända sedan år 1990 har jag besökt landet och sett en viss utveckling till det yttre där, men nog är det många som lever ett mycket fattigt liv.
På resan ner till Haapsalu följde vi med en representant för organisationen Tabita. Någonstans mellan Haapsalu och Tallin har de ett lager med varor, som blir till hjälp för fattiga människor. I området där lagret var fanns också bebyggelse och jag har aldrig sett så förfallna byggnader där folk nu bor. Vi kunde inte tro våra ögon då vi såg en pojke komma hem från skolan för att gå in i ett av husen. Man behöver tydligen inte åka långa vägar för att få se platser där människor finns, som skulle behöva vår hjälp.
Samaria driver också ett hem för äldre människor ute på Dagö. Dit far jag i mitten på april och jag har tänkt att jag skulle vilja göra en insats för dessa äldre och fattiga genom Samaria.
Vill du vara med och stöda detta, så ta kontakt med mig!
Jesus kom för bland annat de fattiga, vem är vi till för?

Betraktelse för februari månad 2012

Presidentval!
Den femte februari väljer finlands folk en ny president. Att folket får säga sitt med varsin röst kallas för demokrati. Alla röstberättigade får delta och varje röst är lika mycket värd. Vem som blir vår nästa president får vi veta på söndag kväll då rösterna räknats.
I gamla testamentet läser vi om att i Israel så var det Gud som utsåg ledare för folket. Man smorde en person med olja och insatte personen i sin uppgift som ledare och ansvarig inför Gud. Det var viktigt att kungen, profeten och andra ledare gjorde som man visste var Guds vilja. Då så skedde medförde det välsignelse i landet för alla.
Välsignelse är inte att sätta in pengar på den himmelska banken och så får man högsta möjliga ränta eller annan avkastning. Välsignelse är bland annat att uppleva mening med livet, tacksamhet för vänner och att få vara den jag är inför Gud. Svaghet är inte ett hinder för välsignelse! De ödmjuka ger Han nåd!!

Betraktelse för december månad 2011

Julen
Julbudskapet, Jesu födelse, talar om för oss att det är Gud som styr även om historiens gång verkar flyta på av sej själv.
Någonting hände i Kejsarens palats och det utgick en befallning från Kejsaren att hela världen skulle skattskrivas. Kejsarens förordning var i linje med Guds planer. Hur många var det på den tiden som förstod det då? Hur många förstår idag Guds handlande i tiden, kanske ingen på riktigt!
Någonting hände också i ett enkelt stall som såg ut att vara en enkel förlossning av ett gossebarn. Vem noterar att ett barn föds i just sådana omständigheter. Men Guds änglar såg vad som hände och gladde sig. Frälsaren hade fötts! På Betlehems ängar jublade änglarna och sjöng, ”ära vare Gud i höjden och frid På jorden..”
Det som hände första julen behöver inte upprepas. Men i våra hjärtan kan glädjen över Jesu födelse Gärna upprepas. Då blir det en God Jul!

Betraktelse för september månad 2011

Världsmästerskap!
Just nu pågår världsmästerskap i friidrott. Idrottare tävlar om vem som är bäst i sin gren och den som får stiga upp på prispallen som segrare är förstås nöjd med sin seger och med sig själv. Många jublar och tidningarna fylls med reportage och i TV intervjuas den som segrat.
I Bibeln uppmanas vi att löpa som den som segrat, men hur gör man det? Kanske genom att prioritera tiden, att fokusera på uppgiften och genom att träna.
Menar Gud att vi skall tävla med andra kristna eller tävla med andra församlingar? Menar Gud att vi skall träna oss i andlighet för att få stå på prispallen som segrare och bejublas av andra? Är det andliga livet en tävlan, ett världsmästerskap?
Det Gud vill tror jag är att vi i vårt eget liv skall vinna över sådant som kunde bli ett hinder för oss att utveckla det andliga livet i positiv riktning. Det kommer en dag då Gud säger: ”Väl gjort du gode och trogne tjänare.”

Betraktelse för augusti månad 2011

Guds rike har kommit!
Den gamla mannen hade hela dagen, ja i månader funderat över vad han hade hört. Jesus från Nasaret gjorde sånt som ingen annan gjort och vad skulle han tro? Hans kollegor tyckte att det hela var en bluff, som en civiliserad människa inte kunde tro på. Allt var ett resultat av överspändhet och att folk följer Nasareén beror på bristande urskiljningsförmåga och brist på kunskap.

Den här kvällen tänkte Nikodemus mer än förut och hade svårt att somna. Varför ska jag ligga och tänka på en utbrytare? Jag som har ett bra jobb och är aktad i stan? Men tanken kunde inte lämna honom i fred och han går ut i natten, tittar upp mot stjärnorna, som också Abraham en gång gjorde. Han trodde, men jag har svårt att tro tänker han!
Han får en ide´att söka upp Jesus för att personligen tala med honom. Först harklar sig Nikodemus och börjar med en komplimang: ”Rabbi vi vet att det från Gud du har kommit…” Svaret överraskar honom då Jesus säger att: ”den som inte blir född på nytt inte kan se Guds rike.” Född på nytt är det hemligheten till att i Jesu under se Guds rike.
Nikodemus går hemåt i natten, ser upp mot stjärnorna och tackar Gud för att Guds rike hade kommit.
Frågan är vad är det jag ser?

Betraktelse för juni månad 2011

Blomstertiden är här!
Efter en lång, kall och 
snörik vinter, så har vi längtat efter vår och sommar. Växlingen i naturen är en rikedom och gör att vi har något att se fram emot flera gånger i året.
Jesus sade: ”Se på blommorna på marken”! Deras prakt och skönhet i all dess skörhet vittnar om en som kan skapa det vackra, som gläder oss.
Vad är det som händer inom oss då vi ser en vacker blomplantering eller möter skönheten ute i naturen? Vi stimuleras, vi förundras och vi kan inte förklara vad som sker inom oss, men vi tycker definitivt om den känsla som föds.
Jag tänker mig att Jesus ville rikta uppmärksamheten på hur Gud tar hand om det som han skapat, varför skall han inte göra detsamma med oss människor. Han både vårdar oss och ser säkert skönheten i varje människa. Han gläds då han ser på dig!
Låt den naturliga förmågan och skönheten blomma också den här sommaren!

 

Betraktelse för maj månad 2011

Lag eller kärlek?
Vi har just firat påsk och tänkt på vad den egentligen betyder! En av orsakerna är att Jesus kom för att uppfylla lagen, inte att avskaffa lagen.
Judarna studerade lagen omsorgsfullt eftersom man menade att i lagen finna vägen till evigt liv. Studerandet blev en teknik, som en del var duktiga på. Men att uppfylla lagen handlar inte om teknik, utan Jesus visar genom sitt liv och sin död att det handlade om kärlek. Han älskade in i döden och därför uppstod han också.
Vår ”andlighet” kan också bli teoretisk och börja handla om teknik och mönster.
Paulus säger att kärleken är inte självisk!

 

Betraktelse för mars månad 2011

Jesus kommer snart!
Händelserna den senaste tiden för våra tankar till Bibelns tal om att Jesus skall komma igen.Frågan är om vi faktiskt tror att han skall komma?
Att världen inte räknar med hans ankomst är ju ganska klart, även om hela världen är i behov av en som klarar av att styra utifrån rättfärdiga principer. Principer där de svaga får stöd och andlig miljöförstöring beivras. Bara för att nämna några viktiga principer.
Inför Jesu ankomst uppmanar oss Bibeln att vara beredd! Kan man vara beredd fastän man inte vet när han kommer? Ja, det är frågan! Att vara beredd är att vara vaken och att vara vaken är att leva så att om han kom just nu, så är man överlåten åt Guds nåd med hela livet.
Att vara vaken syftar också på att det är natt i tiden och mörkret råder i världen, men den troende delar inte mörkrets liv utan är märkta av Gud både i tänkesätt och handling.
Inte så att den troende är utan fel och brist, men kampen för det goda, för Gud pågår hela tiden. Guds skatt finns i våra svaga liv!
Om Gud är för oss vem kan då vara emot oss utropar Paulus!

Betraktelse för december månad 2010

Nu närmar sig jul!
Ända sedan barnaåren har jul betytt mycket för oss här i Norden. Den speciella väntan som präglade tiden före julafton finns liksom kvar i kroppen och medvetandet.
Jul firas till minne av Jesu födelse. Tidigast känd enligt Wikipedia från år 336. Den exakta tidpunkten för Jesu födelse är inte känd. Inte heller vilken tid på året Jesus föddes är med säkerhet känd.
Julen firas från julafton till tjugonde dag Knut 13 januari, men enligt kristen syn så är den viktigaste tiden fram till trettondagen, 6 januari.
Julgranstraditionen kommer från Tyskland och började där på 1500-talet. På 1600-och 1700-talet fick granen ljus.
Idag börjar tankarna på jul att tränga sig på då affärerna redan i november skyltar för jul.
Mycket av det som idag är jul går ut på att köpa julklappar, men också på att ha tid för varandra och kunna koppla av med god mat och glädjas över att Gud sände Jesus till vår jord som räddning för oss alla.
I Finland har julfred utlysts ända sedan 1300-talet i Åbo.
Med önskan om en Fridfull Jul och ett Gott Nytt År!

Betraktelse för oktober månad 2010

Hösten
Nu är det höst och löven faller från träden. Mörkret gör sitt intrång, men är trots allt en del av året. En del tycker om hösten andra inte.
Hösten är skördetid och den del av året då flyttfåglarna lämnar norden för en varmare och ljusare tillvaro. För första gången skall unga fåglar flyga den långa sträckan till en ny destination. De föddes i vårt land, växte upp och nu har dagen för uppbrott kommit.
Jag undrar vad de tänker och jag undrar om de vet vart de är på väg. Eller följer de bara de äldres flykt mot en ljusare tillvaro.
Så påminner oss hösten också om att en dag skall vi också flytta till ett annat land, som vi inte har sett, men i tron anat i vårt inre.
Skördetiden har kommit då skörden skall inbärgas.
Vad var det jag sådde? Kan jag vänta mig någon annan skörd då hösten kommer än resultatet av det utsäde jag använde.

Betraktelse för september månad 2010

Föraktad svaghet!
Vi lever i en tid och i ett samhälle där svaghet inte värderas som en ädel egenskap. Nej, styrka och duktighet, framgång och tillväxt är honnörsorden idag. Och det inte bara ”ute i världen” men finns rätt i församlingen, i den kristna kyrkans värderingar trots allt.
Vem vill vara svag? Vem av oss vill göra som Paulus berömma sig av personlig svaghet?
”Den ursprungliga kristendomen lär att vägen till Himmelriket går via kärlek till det svaga och bortstötta. Hos vår medmänniska, men framförallt i mig själv” skriver Dag Nilsson.
Då Paulus talar om kyrkan säger han:”Också de delar av kroppen som verkar svagast är nödvändiga”.
Vi hyllar det starka, duktigheten, medan vi alla i grunden är i behov av att möta människor, som vågar visa sig svaga.
Varför gillar vi evangeliet om Jesu död och uppståndelse? Jo, vi kan identifiera oss med Gud själv då Han dör i svaghet. Vi vågar närma oss Honom och lovsången föds i vårt inre!

Betraktelse för juni månad 2010

Sommaren är här
Vi förknippar oftast sommaren med positiva upplevelser. Jag minns att som liten skolelev var det en glädje den dagen då skolavslutningen var ett faktum och jag kunde gå hem i vetskap om att inte förrän första september skall jag till skolan på nytt. Blommorna blommade, fåglarna sjöng och jag var glad! Sommar betydde också att Sverige emigranterna, mina kusiner kom hem till gamla landet för några veckor. Vilken sommar att få uppleva sommaren tillsammans med svenskarna och att få läsa deras medhavda Kalle Anka tidningar ute i tältet på gården. Och tänk alla dagar fyllda av simturer där gemenskapen var påtaglig. Vi dök i vattnet, simmade och torkade oss i solen för att senare ta nya dopp. Sommaren för en liten pojke var fest från morgon till kväll.
Gud har planerat en evig sommar för oss människor. En tid då solen aldrig går ner. En tid då Jesus själv är solen och vi människor föremål för Hans kärlek och omtanke.
Den himmelska sommaren är också snart här! Vi väntar på den eller hur?

Betraktelse för mars månad 2010

Jesus fängslas.
Jag läser rubriken till kapitel aderton i Johannes evangelium. Jesus fängslas hur var det möjligt? Jag får det inte att gå ihop då jag tänker på vad Jesus gjorde och sade under sin korta och verksamma period. Han gick omkring och gjorde väl och hjälpte alla var ett omdöme om hans liv. Hur kan den som gör väl och hjälper fängslas? Hur kan jag som inte alltid gör väl och inte hjälper slippa undan straffet?
Jesus fängslas inte för sina egna gärningar, men kanske på grund av avund. Han var en konkurrent till det religiösa etablissemanget. Nej, han var ingen konkurrent till något eller någon han var vägen, sanningen och livet.
Vi firar påsk och vi vill så gärna tacka Jesus för att han fängslades för att vi skulle gå fria!

Betraktelse för december månad 2009

Jul!
Vad förknippar vi med jul? Åtminstone jag förknippar jul med en stor spänning vi barn i hemmet kände inför julafton med julklappar. Söndagsskolans julfest i bönehuset var en speciell upplevelse varje år. Då fick vi amerikanska tuggummin i ”julpåsen”. Sådana som inte fanns i butiken. Vidare så minns jag att pappa alltid före jul vittjade näten och kom hem med julfisk, även om vi som barn inte egentligen tyckte om fisken som mat.
På jul var det julsnö och långa juldagar som kändes allt för långa. Spänningen var nu över och livet återgick till det vanliga vilket kändes trist. Också du förknippar jul med något kan jag ana!
Vi behöver jul med ljus i vårt mörka norden, men inte bara för ljusets skull, utan också för det som julen innerst handlar om, Jesus det stora ljuset som lyser oss rätt i livet.
Det är ingen självklarhet att vi hittar rätt i tiden! Det är så många som ropar på vår uppmärksamhet och någon röst vill locka oss in i mörkret.
Jesus är det stora ljuset som kom in i världen!
Därför firar vi jul!

Betraktelse för november månad 2009

Guds helande närvaro.

Så har den gemensamma möteshelgen gått av stapeln och den var mycket fin. Mats Backholm talade om hur Guds goda ansikte är vänt till oss och hur Han vill ha gemenskap med oss. En helg som berörde oss alla som var med.
Gemenskap behöver vara helande och varm. Ibland kan den vara korrigerande, men under inga omständigheter dömande.
Ibland har jag undrat hur enskilda upplever det vi kallar gemenskap och vad det är som formar verklig gemenskap till något skapande.
Jag upplever att vi som troende behöver lära oss att fungera i olika gemenskaper där den inre värmen smittar av sig och där Kristus lyser fram genom våra liv. Till det behöver vi Hjälparen den Helige ande och ett ödmjuk sinne inriktat på att möta andras behov. Bibeln säger: ”Tänk inte bara på ert eget bästa utan också på andras.” Jesus sade att: ”Det är saligare att ge än att få.”

Betraktelse för oktober månad 2009

Tryggheten i att veta sig bejakad av Gud
Endast när jag bejakar mig själv därför att Gud bejakar mig lever jag i sanningen och samtidigt i en absolut trygghet. När Gud betraktar mig som värdefull, behöver jag inte längre bevisa mitt värde, inte hävda mig gentemot andra…När vi kan bejaka oss själva som bejakade av Gud, är det inte svårt att bejaka och älska andra. Vi ser det tydligt i Jesu liv. Han vilar i Faderns kärlek.Varje person är en unik avbild av honom vars oändlighet inte kan rymmas i något. Varje människa är ett ändamål i sig själv därför att hon är skapad att avbilda något av Gud, som bara hon och ingen annan, har kapacitet till. Därför är varje människas personliga livsväg och utveckling något oändligt dyrbart och absolut oersättligt.

Citat av Wilfrid Stinissen

Betraktelse för september månad 2009

Hösthälsning
Så har sommaren kommit och gått och hösten gör sitt intrång. På ett sätt så känns det vemodigt att löven snart faller av träden och att höstmörkret omsluter oss. Samtidigt så vet vi att så här skall det vara här uppe i norden. Årstiderna växlar och variationen i naturen är en rikedom. Men åtminstone jag kan känna längtan efter värmen, solen och de ljumma vindarna som Gud bjöd på. Jag tycker att sommaren var bra i år jämfört med en del andra somrar.
Ibland har jag undrat över varifrån längtan kommer, som vi så ofta känner. Längtan till något annat. Bort från det vanliga och kända. Kanske har Gud lagt ner längtan i vårt inre. Kanske är längtan ett sökande efter Gud och mening i livet. Men hur blir det då med detta att vara nöjd och tacksam för det som är? Förnöjsamhet är verkligen en stor vinning säger Skriften.
Så får vi leva i denna spänning med att vänta på något nytt och att vara nöjd med det vi har!
Vår bön blir förnya i detta år dina gärningar o Gud!

Betraktelse för juli månad 2009

Sommarkonferens
Så har frikyrkorna haft sina konferenser också i år. Pingst hade sin i Ekenäs under ett strålande och varmt väder. Tillslutningen var god och den andliga temperaturen var också varm. Många Österbottningar hade sökt sig ner till den vackra staden och alla tycktes trivas.
Marianne och jag upplevde faktiskt konferensstämning med andlig och social gemenskap. Att få sitta och ta emot den andliga bespisningen kändes bra. Att sedan få sitta vid matbordet och samtala med vänner fyllde sin stora uppgift. Människan är en helhet som behöver goda möten regelbundet för att må bra. Det fick vi i Ekenäs!
Särskilt Pelle Hörnmaks undervisning fängslade mig. En jordnära och äkta förkunnelse som uppmuntrade oss alla. Gud behöver oss var och en i sitt rike, men behöver församlingen alla eller är det bara de begåvade och duktiga som tar för sig? Det är saligare att ge än att få poängterade Hörnmark. Släpp fram ”de svaga” och satsa inte bara på ”de starka” och säkra löd hans budskap.
Missionsmötet på fredag var ett intressant möte. Tänk så många som på olika sätt ger sin tid och sina krafter i något missionsuppdrag hemma eller borta. Roligt att se alla som medverkade! Inom pingst finns det känsla för mission.
Ett tack till arrangörerna som tog emot oss med värme och känsla! Den fina lovsången förde oss närmare tronen där Jesus sitter.

Betraktelse för juni månad 2009

Anden vår moder!
Vi har just firat pingst med sommarvärme och grönska. Pingst handlar om att bära förstlingsskörden fram till Herren i det utlovade landet. Så skulle israelerna göra enligt uppmaning och de gjorde det, så att på pingstdagen var mängder med människor i Jerusalem av den anledningen.
Pingst handlar alltså om tacksamhet emot Gud och förstlingsvälsignelse från Gud.
Vi har fått den helige Ande som en första gåva i vår kärleksrelation till vår Skapare.
Pingst handlar om kraft att kunna tjäna och att våga stå för sanningen i alla tider. Att förmedla budskapet om Guds väldiga gärningar i en tid som denna då människan tror sig vara nästan gud.
Den helige Ande gör oss ödmjuka och känsliga för det som är Guds vilja och ord. Vi behöver formas av Anden, som är den ömma modern i vår fostran!

Betraktelse för maj månad 2009

Jesus kommer!
Löftet om att Jesus skall komma tillbaks för våra tankar bakåt i tiden till den gången då Israels folk lämnade Egypten. Det var en stor händelse och alla skulle vara beredda eller förberedda.
För den enskilde israeliten var den individuella förberedelsen viktig. Föreskrifter om hur man skulle förbereda sig hade getts av Gud. Den som var förberedd på rätt sätt räddades undan fördärvaren. Guds vrede kunde inte träffa en sådan person. Förberedelsen byggde på de löften Gud gett. Ett ord från Gud var grunden.
Förberedelsen var ett resultat av tro på vad Gud sagt. Den som handlade annorlunda var inte innesluten i Guds löften utan tog en personlig risk.
Då Jesus kommer är den redo som satt sitt hopp och sin tro till Honom!

Betraktelse för mars månad 2009

Vad hjälper det???
Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ sade Jesus en gång. Vinner hela världen!! Det är väl mångas dröm att vinna. Vinnarna lyfts fram i olika sammanhang och på senare tid har vinnarmentaliteten fått rum i församlingslivet.
Vinner hela världen, men på samma gång förlorar sin själ, vad menar Jesus? Kan man inte både vinna världen och behålla sin själ? Det skulle ju kunna vara en bra kompromiss.
Varför ställa dessa två mot varandra då man kan se det mera vidsynt? Antagligen så visste Jesus att vinna världen betyder bekymmer som leder till själsliga problem, ja tills man till och med förlorar sin själ eller förlorar sig själv. Man blir med andra ord bedragen och utblottad.
Bibeln säger att den som vill vara världens vän blir Guds ovän! Att vara Guds vän kan betyda ”förlust”, men att ha ett evighetshopp!

Betraktelse för januari månad 2009

Tider och stunder…
Vårt liv är indelat i tidsperioder. Vi talar om barnaåren, ungdomstiden, mannaåldern osv.
Vi går rätt mycket efter klockan och vill helst att utsatta tider skall hållas.
I Afrika säger man att om bussen inte kommer idag, så kommer den i morgon har jag hört missionärer berätta. Där är tidsfaktorn inte närvarande på samma sätt som hos oss.
Vi har just börjat ett nytt år och jag skriver för första gången år 2009. Förväntningar finns kanske på det här året, men egentligen så är det inte tiden som ger innehåll i livet, utan frågan är vad vi fyller tiden med för innehåll.
Att leva länge kan vara bra, men att leva innehållsrikt är en annan sak.
Vi vill nog alla leva ett bra år 2009. Vår bön är att det måtte bli så!

Betraktelse för december månad 2008

Advent
Advent betyder ankomst! Konungen kommer ridande på en åsna. Han har inga jordiska ägodelar och Han säger om sig själv att Han har ingen plats där Han kan vila sitt huvud. Han var själv fattig, men Han gjorde många rika.
Vi blickar bakåt och ”minns” hans ankomst till jorden. Vi väntar Honom igen, men vi vet inte dagen eller ens året då Han kommer.
Gud uppmanar Israels folk att minnas uttåget ur Egypten och att inte förlora kontakten till det som skett. På liknande sätt får vi minnas Jesu ankomst och tacka Gud för den. Samtidigt så ser vi framåt som enskilda och församling och väntar på Hans andra ankomst som kommer att förändra historiens gång på ett genomgripande sätt.
Advent betyder ankomst och vi säger: Kom Herre Jesus!

Betraktelse för november månad 2008

Relationer
I slutet av oktober hade vi ekumenisk möteshelg i Kvevlax då vännerna Höglund från Sverige delade med sig av sin erfarenhet av livet och sin tro på Gud. Den ödmjuka och belysande förkunnelsen gjorde att vi kände igen oss i det som Herren hade lagt på deras hjärtan att frambära.
Lördag eftermiddag lyftes relationens betydelse fram och förstärktes i kyrkan på söndag förmiddag. Relationer är ju egentligen själva livet! Utan relation inget meningsfullt liv! Relationen till mig själv. Att älska sig själv är viktigt! Relationen till vår nästa är mycket betydelsefull och relationen till Gud kommer att påverka oss i vår prioritering i livet.
Det är här och nu vi lever och där är gemenskapen viktig, men vi har målet klart i sikte som handlar om ”en framtid full av sång”, som sångförfattaren skriver.

Betraktelse för oktober månad 2008

Kristen – vad är meningen?
Vi vill att det skall vara någon mening med att vi finns! Att vi betyder något för någon människa och för Gud.
I det västerländska samhället tror vi att lyckan får vi genom att konsumera och spendera tid och pengar på oss själva, så mycket som möjligt.
En undersökning som gjorts visar att de lyckligaste människorna är de som insett rikedomen i att ge. Inte att önska ge av det man inte har, men att ge av det som är möjligt.
Jesus sade:”Det är saligare att ge än att få.” eller ”Den som är trogen i det lilla, han är trogen i vad mer är”. Bibeln poängterar det lilla! Den som inte tror på det lilla tror inte heller på det stora. Allt börjar där vi står, där vi är, där finns möjligheten, även om det handlar om det lilla.
I vår tid längtar den kristna församlingen efter stora väckelser, stora resultat och beundrar stora pastorer.
David Wilkerson sade: ”Många av dagens pastorer som arbetar i döende församlingar upprepar samma misstag. De blir övertygade om att bara de lyckas importera någon slags andlig väckelse till sin församling så vänder Guds Ande tillbaka. De är ständigt på utkik efter någon rörelse som kan kasta en livlina till dem. Men i slutändan blir det en imitation som saknar verklig smörjelse”.
Meningen med en kristens liv är att vara ljuset och värmen mitt i det vanliga vardagslivet!

Betraktelse för september månad 2008

Höst
Så är sommaren snart ett minne blott, men vi har säkert alla gjort positiva upplevelser, som vi bevarar i vårt hjärta och som berikat oss.
Ljuset på våren är en sällsam upplevelse varje gång. Vi människor trivs i ljuset och vi mår bra av ljuset i dubbel mening.
Där ljuset råder där syns allt mycket bättre. Det himmelska liknas vid en tillvaro fylld av ljus och för att passa i det ljuset behöver vi försonas med Ljusets Herre, med varandra och med oss själva.
Gud tycker om oss och vill leva i intim gemenskap med oss. En gemenskap där vi inte försöker ha några hemligheter, som de första människorna försökte, utan allt sker i ljuset och i samförstånd.
Så småningom kom mörkare nätter under sommaren och vi kan konstatera att nu är det höst. Men av någon anledning så tycker jag ibland att mörkret en höstkväll känns bra också det. Att i höstmörkret få sitta vid en brasa med en bra bok är avkopplande.
Det sägas att lingon mognar i mörkret. Kanske mognar vi också under mörka tider i livet. Paradoxalt nog så är det så! Med önskan om en fin höst!

Betraktelse för juli månad 2008

Eko från konferensen.
Så har sommarkonferensen varit och vi har många fina minnen av upplevelser kvar i vårt medvetande.
Psalmisten säger: ”Jag vill minnas då jag med högtidsskaran gick upp till Herrens hus.”
Konferensen blev på många sätt lyckad. Vi kände det som om vi var i Herrens hus och upplevde hur Hans ansikte vändes till oss. Vi vände också vårt ansikte till varandra i ett välsignande leende!
Jag har inte personligen upplevt någon konferens då jag mött så många tacksamma och glada människor. Tacksamma för atmosfären, maten, boendet och de olika samlingarna med alla medverkande.
Samarbetet mellan arrangörsförsamlingarna har fungerat klanderfritt och alla har velat ta sitt ansvar för de olika uppgifterna. Tack alla arbetsgrupper!
Samarbetet med Norrvalla Folkhögskola och Norrvalla/Folkhälsan var en positiv upplevelse. Tack också ni från Norrvallas sida!
Ett särskilt tack till Harry som åtog uppgiften som ordförande för projektgruppen. Du har hållit i ”trådarna” och jobbat för konferensens bästa. Tack!
Ett tack till alla i Elimförsamlingen för omtanke, arbete, förbön och offer!
Sommaren fortsätter om än inte som konferens och vi önskar varandra sol, värme och Herrens välsignelse.

Betraktelse för juni månad 2008

Att kommunicera evangeliet!
Vi vet att relationer och språk är båda viktiga för vårt liv. I en relation behöver vi kunna tala så att medmänniskan förstår vad jag säger. Ibland kan det betyda att vi måste sätta oss in i andras förhållanden, förstå den andre för att kunna göra oss förstådda.
Gud har valt att tala ett språk som alla förstår! Han har talat och talar fortfarande kärlekens språk. Han sätter sig in i vår livssituation så engagerat att han sitter och äter tillsammans med oss syndare. Gud sitter vid samma bord som dig! Inte bara enskilt i ditt hem, utan också vid högtidiga tillfällen och han skäms inte för dig! Han gläds över dig och gemenskapen.
Då vi skall kommunicera evangeliet, som ju är Jesus, behöver vi tala ett språk som vår samtid förstår och vill ta till sig.Vi behöver förstå vad vår medmänniska behöver och förmedla en gåva från Gud.
Jag tror att vi alla längtar efter att få vara till välsignelse och gå Guds vägar!

Betraktelse för maj månad 2008

I väntan på sommaren
Det är när våren kommer som man ser hur både växter, djur och människor är skapade av Gud och har fått liv av Gud. Du ser att blommor börjar växa och stråla ut sitt liv med hjälp av olika färger och dofter, en del djur vaknar upp ur sin vintersömn och börjar genast arbeta för att finna mat och att bygga bo.
Vi människor söker oss ofta ut till naturen på våren för att finna kraft och inspiration av naturen. Växter djur och människor lever i en harmoni med varann där varje part får något av den andre. Det som skiljer oss människor från växter och djur är att vi också har ett behov av andliga värden. Det betyder att vi behöver söka Gud för att finna kraft, inspiration, vägledning, med mera, så att vår ande får växa till liv igen.
Om livet känns som att du genomgått en vinter där din ande inte kunnat växa, ta tid med Gud och sök Guds ansikte. Då får du liv igen. Gud älskar dig och därför har han skapat dig.
Om livet känns som att du redan har fått växa mycket i anden och du genomgått en lång vår- och sommarperiod i ditt liv då behöver du också ta tid för Gud. Koppla av och låt Gud få tala till dig. Sök Guds ansikte och Guds frid. Låt inte det som Gud gett dig gå förlorat.
Ja, var du än befinner dig i livet finns det alltid tid som man kan ta för att söka Gud. En bra plats kan vara ute i naturen, hemma i din egen kammare eller var än du önskar söka Gud.

Andreas Kanto

Betraktelse för april månad 2008

Vad är en församling?
Ett verksamhetsår är tillända och vi har årsmöte. Då går vi igenom alla räkenskaper, blickar tillbaks och spanar framåt. Verksamhetsberättelsen informerar oss om alla aktiviteter som gudstjänster, söndagsskolan, daglediga och PassHiid för att nämna några.
Vi får reda på att församlingen har samlat in nästan 55.000 euro under år 2007, vilket är en viss ökning jämfört med tidigare år, att församlingen består av 94 medlemmar och att en medlem flyttat hem till Gud delges oss också. Viktig information och bra är det med ordning!
Då jag skulle skriva för Elim Nytt, så kom tanken till mig att vad är en församling? Är det byggnaden, de olika resultaten eller de många aktiviteterna? Nej, det vet vi ju alla att det inte är. De är ju bara ett uttryck för något.
Jesus sade: ”Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att det kan ses med ögonen.” Det är viktigt att påpeka, även om vi vet det, att församlingen är en kropp som består av många levande lemmar. Det är människorna, varje medlem, som är viktig och som utgör den lokala församlingen.
Ofta i vår tid blir människan av underordnad betydelse! Det är pengarna, tillväxten och imagen (den bild av sig själv en person eller företag försöker ge) som betyder mest.
Församlingen är en levande, andlig organism, som består av enskilda människor och alla är viktiga oberoende av ålder, kön, social situation eller härkomst. Gud har inte anseende till personen!

Betraktelse för mars månad 2008

Det förlorade…
Lukas skriver i sitt evangelium om hur enträget Gud söker det som är ”förlorat”.
Judarna hade ett ordspråk som gick ut på att det var glädje hos Gud, då människor som handlat emot Guds bud blev utrotade från jorden. Jesus uppmanar sina kritiker att glädja sig över syndare som omvänder sig.
De förlorade har gått bort på grund av okunnighet och dumhet.
Tänk så olika man kan se på samma ”förlorade” får. En straffar dem för deras vilsenhet en annan söker upp dem och bär hem dem till värmen och gemenskapen.
Att Jesus umgicks med sådana som ansågs vara syndare kunde fariséerna inte förstå eller acceptera. De ansåg att Gud skulle inte frälsa dem, utan straffa dem.
Med handen på hjärtat frågar jag mig själv är ”mitt evangelium” verkligen Guds evangelium eller kanske vill fördömelse smyga sig in. Hur känns det i så fall för de som redan dömer sig själva?

Betraktelse för januari månad 2008

Gott Nytt År
Ett nytt år står för dörren eller ännu ett oskrivet blad, som skall fyllas med ”text” de kommande månaderna. Inför ett nytt år blir frågan vad fyller jag livet med och hur förvaltar jag tiden. Den tid som Gud ger. Tiden är ett ”pund” från Herren.
Min tankar går till orden där Jesus säger att:”Den som är trogen i det lilla han är också trogen i vad mer är”. Det är inte kvantiteten utan kvalitén som är det viktiga. Trogen i det lilla under år 2008 betyder att jag tar tillvara de tillfällen jag får. Ser det stora i det lilla och lägger märke till min nästa som ligger vid vägkanten och behöver hjälp.
O helige Ande hjälp oss att tjäna Dig och vår nästa efter bästa förmåga detta år!

Betraktelse för december månad 2007

Advent
Advent betyder ankomst. Vi firar dens ankomst som kom hit till oss från en betydligt bättre tillvaro. Han kom inte till vilket uppdrag som helst. Han visste redan från början att hans uppgift var att lida och dö för våra synders skull. Att föra oss till gemenskap med Gud igen.
Det är alltid bra då någon kommer för att berika vår tillvaro och dela våra bekymmer. Då någon kommer utan att lägga ytterligare bördor på ens skuldror, men som kanske lyfter bördan som tynger.
I det samhälle vi idag upplever så är det prestationsångern som pressar. Det har väl inte tidigare varit så viktigt, som nu att vinna, vara bäst, vackrast och störst. Men ändå så är de som ger ut sig för andra, som kommer i rätt tid till undsättning, som är beredda att avstå som vi ser upp till och beundrar.
Jesus kom och föddes i ett stall, blev flykting, växte upp och kom in i den uppgift som han kommit för. Han blev beundrad, föraktad och utlämnad!
Tänk att Han kom! Tack Jesus att du kom!

Betraktelse för november månad 2007

Nåden fostrar.
Guds ord talar om att ”nåden fostrar oss till att avsäga oss alla världsliga begärelser”.
För det första så tycks Gud vara viktig med fostran av sina barn. Troligen för barnens egen skull, men också för andras skull. Det här betyder också att ”andliga fäder och mödrar” i vår tid och i våra sammanhang bör fostra. Och då är frågan med vad och på hurudant sätt?
Gud fostrar med nåd vilket inte betyder slapphet eller ett överskylande som leder till nackdel för den som fostras. Nåden är däremot den kraft som gör den svage skickad att leva enligt Guds vilja! Man vill helt enkelt göra det rätta.
Att möta medmänniskan med nådens attityd är livsbejakande och ger henne en osynlig kraft och större självkänsla. Den som möts av nåd blir beredd att avstå från ”rättigheter” som skulle kunna skada. Valet blir ens eget ifrån djupet av hjärtat.
Glädje över nåd som befriar är den äkta glädjen!

Betraktelse för oktober månad 2007

Pingst för alla.
Så var temat för pingstväckelsens hundraårsjubileum i Oslo 19 – 23 september. Temat speglade mycket bra den verklighet som vi upplevde som var med i konferensen. Den helige Ande är till för alla och inte bara för någon särskild grupp och ingen kan ha monopol på Anden inte ens om man kallas pingstvänner. Men det gäller att också idag vara öppen för Anden!
Bredden i konferensen var påfallande i alla avseenden. Där var biskopar från både lutherska och katolska kyrkorna. Där medverkade Ulf Ekman från Livets Ord och Aril Edwardsen gavs relativt stort utrymme. Evie och Pelle Karlsson medverkade, så också Carola som sjöng i högtidsmötet på lördag. En kör från Bryssel medverkade med körsång som lyfte hela konferensen mot högre höjder. Nämnas kan också Minns du sången som förde mina tankar bakåt i tiden, men som också gav en oerhörd inspiration med tanke på framtiden. Guds folk är ett sjungande folk och har definitiv framtiden för sig!
Att få lyssna till Emanuel Minos, som varit förkunnare i 76 år, var härligt, så också pastor Eigil Svartdal som talade i högtidsmötet där kronprins Hakon var med och lyssnade.
En ödmjuk förkunnelse som uppmanade oss att våga vara tydliga och inte vara toleranta på fel sätt. Den ande som präglade hela konferensen var gemenskapsbefrämjande och helande.
Jag är tacksam att jag fick tillfälle att vara med!

Betraktelse för september månad 2007

Godhet.
I ordspråksboken 3:3 läser vi: ”Låt ej godhet och sanning vika ifrån dig. Bind dem vid din hals, skriv dem på ditt hjärtas tavla…”
Lyckan kommer inifrån, genom attityd och sätt att tänka. Den kommer inte till dig utan från dig. Du måste välja den, välj det goda och det sanna. Så står det i boken Guds lilla gröna.
Jag stavar på orden ”lyckan kommer inifrån.” Kan det vara möjligt och jag som trodde att lyckan och mening med livet fanns utanför mig.
Visst sade Jesus vid ett tillfälle att ”den som samlar i sitt hjärtas goda förråd vad gott är”.
Att samla på det goda. Att välja det goda tycks vara en uppgift för mig personligen.
Vad är jag öppen för? Vilka intryck får rum inom mig? Vems ärenden går jag? Det godas eller…
Jag känner att ett behov uppstår i mitt hjärta. Ett behov av att bedja Gud om hjälp. Att bedja om den Helige Andens hjälp. Jag vill binda både godhet och sanning vid min hals!

Betraktelse för augusti månad 2007

Sommarkonferens
Årets sommarkonferens, som hölls i Sibbo är över. Den som var med fick på nytt uppleva den goda gemenskapen och lyssna till det goda gudsordet i den konferensstämning som kännetecknar andliga konferenser. Förkunnelsen om nåden i Kristus präglade Åge Åleskärs förkunnelse och var befriande med tanke på innehåll och framställning. Det var särskilt gott att höra att vi lever inte längre i lagens tid utan i nådens och det nya förbundets tid. Guds nåd fostrar oss att leva gudfruktigt i den tid som nu är.
Vi uppmanades att driva ut ”tjänstekvinnan med hennes son” och inte heller glömma att ”löftessonen” representerar nådens förbund eller trons förbund.
Paulus skriver: ”På samma sätt som synden härskade och förde till döden, skall därför nåden härska genom rättfärdighet och föra till evigt liv genom Jesus Kristus, vår herre. Rom,.5:21

Betraktelse för juni månad 2007

Blomstertid
Den blomstertid nu kommer… Så sjungs det nu i kyrkor och kapell och vid skolavslutningar. Blomstertid, vilken fantastisk tid då Gud kläder marken och träden i högtidsskrud för människorna och för djuren, fåglarna och alla småkryp. Då Han låter solen lysa i norden och värmen ger liv och inspiration.
Med lust och fägring stor… Så fortsätter psalmen och speglar den skönhet som bara Skaparen kan åstadkomma. Tänk att Gud bryr sig om oss så mycket att Han regelbundet ger oss av sin härlighet i alla dess former. Han ger oss andligt gott, men Han ger oss också timligt gott! Han bryr sig om både vår kropp, själ och ande.
Jag förstår att du vill sjunga med i sommarpsalmen av hela ditt hjärta och jag önskar dig en fin och glädjefylld sommar.
Herren är god!

Betraktelse för maj månad 2007

Vi är många lemmar i Kristi kropp
I romarbrevet utvecklar Paulus sin syn på vår uppgift som kristna och vårt beroende av varandra inom församlingen och mellan församlingar. I Kristus utgör vi bara en kropp medan det ju finns många församlingar i världen och genom historien.
Paulus talar om att ”i kraft av den nåd som jag har fått säger jag till var och en bland er” Rom 12:3. Han hade inte all nåd eller kraft utan var i sin tjänst beroende av de andra för att kunna utöva sin uppgift. Han hade fått nåd!
Vi skulle kunna kalla detta för demokrati i församlingen. Vi tror på gudomlig demokrati därför att vi alla är begränsade i våra gåvor och vår kunskap och därmed direkt beroende av andra. Vi behöver varandra för att nå fullhet och för att kunna få vägledning och växa. Vi är inte som enskilda så starka lemmar i kroppen att vi inte behöver de andras stöd. Därför tror vi på gudomlig demokrati!

Betraktelse för april månad 2007

Det är fullbordat
Då Jesus hängde på korset uttalar han orden: ”Det är fullbordat”. Vad var det som var fullbordat kan man undra? Jo, Guds frälsningsplan där Jesus skulle återföra människan till gemenskap med Gud var fullbordad. Även om inte hela planen till alla delar ännu förverkligats, så är grunden för Guds handlande fast och hållbar. Ingen annan grund kan läggas än den grund som redan är lagd genom Jesu död och uppståndelse.
Människans återförande till Gudsgemenskap får positiva konsekvenser för hela skapelsen precis som Adams syndafall fick konsekvenser för hela skapelsen i negativ mening. Nu är det tron på Jesus fullbordade frälsningsverk som förenar både jude och hedning. Paulus säger i Romarbrevet 10:4 att ”Kristus är slutet på lagen, så att var och en som tror kan bli rättfärdig”.

Betraktelse för januari månad 2007

Gott Nytt År 2007
Ibland har jag filosoferat över det här med tiden. Vi delar in tiden i sekunder, minuter, timmar, månader och år. Vi vill liksom hålla koll på var vi finns i tiden.
Bibeln säger att Gud är evig! Han finns i det förgångna och Han finns i framtiden, men Han finns också i nuet. Just nu verkar att vara Guds tid för oss människor. Idag är frälsningens dag säger Herren!
Det nya året som börjat behöver jag kunna ta tillvara tiden just nu eftersom jag inte blivit lovad obegränsad tid! Till vad skall vi ta vara på tiden? Kanske till att ge mer tid till familjen eller till att besöka de gamla som väntar på besök. Kanske ge tid åt barnbarnen just nu och inte vänta på dagar framöver.
Ett gott nytt år är antagligen ett år då vi kunde leva så meningsfullt som möjligt. Jag menar inte ett liv i stressande aktivitet för dess egen skull, men ett liv i kärlek för någon som behöver det!

Betraktelse för december månad 2006

Julens Budskap
Ingemar Helmner citerar i sin undervisning i tidningen HemmetsVän Harry Denman, pastor inom Metodistkyrkan. ”En aldrig så blygsam kristen här på jorden som söker upp en syndare för att vittna om Jesus för honom, ger därmed uttryck för något av det värdefullaste som går att uttrycka. Han säger med sin handling: Jag bryr mig om dig! Människor har behov av att bli föremål för andras omtanke och kärlek…”
Då jag läste detta tänkte jag på vad julens budskap till oss är? Julens budskap handlar inte om stora och påkostade kyrkor, om vältrimmade körer och ett gediget program! Julens budskap handlar om att det var Någon som kom till oss och visade oss Faderns kärlek till mänskligheten. Någon som tänkte på oss människor!
Också på Jesu tid fanns det religiositet som var en börda, ett program, men som inte på något sätt lyfte! Jesus kom och sökte upp människor och gav dem nytt hopp! Det är Julens Budskap!

Betraktelse för november månad 2006

Frihet
I Rom. 8:1 säger Paulus: ”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus”.
Har du någon gång känt att du inte räcker till? Har du någon gång känt att fördömelse velat smyga sig på i ditt liv? Då vet du vad det handlar om! Jesus kom för att ta bort fördömelsen och kraven, som ingen orkar leva med. I stället sade Han till människor:”Dina synder förlåtas dig, gå i frid”!
Vid ett tillfälle kom en man fram till Jesus och sade: ”Jag har gjort allt vad lagen kräver, vad mer skall jag göra för att bli lycklig”? Jesus svarar att gå och sälj allt vad du äger, kom sedan och följ mig. Då skall du få en skatt i himlen. Men eftersom mannen var mycket rik, så gick han bedrövad bort! Antagligen så hade han fokuserat på vad han borde göra för att behaga Gud och vara tillräckligt andlig. Därför uppmanar Jesus honom att göra det han egentligen inte ville eller förmådde. Han frågade ju vad mer skall jag göra? Då när vi har gjort allt, så räcker det inte till, men i Jesus Kristus blir vi frigjorda från kraven och fördömelsen och synden. Han har friköpt oss!

Betraktelse för oktober månad 2006

Hösten
Hösten är färgernas tid i naturen. Tänk bara på vilken prakt rönnarna stoltserat med den senaste tiden. Så småningom får andra träd också en färgdräkt som fyller vårt inre med glädje.
Gud har valt att i naturen placera något av sig själv! Färgerna talar om hur Gud velat ge oss en naturlig glädje och stimulans. Färgerna talar om Guds sätt att visa oss mångfaldens betydelse. Gud är inte ensidig! Gud är mångsidig och ger oss all möjlighet till ett rikt liv.
Ibland kommer sådant mellan som förstör det rika och färggranna livet som Gud tänkt, men ett är säkert som bibeln uttrycker det att: ”för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa.” Detta med tanke på det långa perspektivet.

Betraktelse för september månad 2006

Barnen
Jesus tog ett barn och ställde barnet framför alla som lyssnade på honom och han sade: ”Om ni inte blir som barn eller tar emot Guds rike som ett barn, så kan ni inte komma in i Guds rike”.
Vi har nyligen haft besök av Krister Lillas och Barnoasen i församlingen. Och det var en mycket positiv upplevelse! Det var fest för barnen och alla som var med. Det blev möten med Gud för de små! Det var som om Jesus på nytt ställde barnen i centrum och visade dem sin kärlek. Han frågade oss vill ni bli som barn? Han frågar inte vill ni bli barnsliga! Han frågar vill ni bli som barn? Vuxna skall inte bli barnsliga, men i sitt förhållande till Gud ta emot honom som barnen gör. Barn formas lätt! Barn är öppna för Gud i sitt sinne! Barn tror att Gud hör deras böner! Barn är okomplicerade i sin relation till det andliga!
Då jag stod i matkön efter gudstjänsten på söndag fick jag en komplimang å församlingens vägnar. En person säger att:”Jag tror att i den här församlingen har barnen stort rum”. Jag sade tack för uppmuntran och vår önskan är att det skall vara så.

Betraktelse för augusti månad 2006

Välsignelse
Välsigna heter på hebreiska barach och betyder rätt och slätt att böja knä. Då Gud ville välsigna oss människor, så böjde han sig ner genom att sända sin älskade son, som blev människa och levde efter de villkor vi människor vanligen lever. Han visar sin ödmjukhet inför lärjungarna då han böjer sig ner och tvättar deras fötter. Petrus tycker att Mästaren inte skall göra det, men Jesus säger att: ”Vad jag nu gör förstår du inte, men framledes skall du förstå det.”
Petrus fick gång på gång lära sig ödmjukhetens väg som den andliga välsignelsens väg.
Den som välsignar och den som tar emot välsignelsen böjer sig. Vi skall inte demonstrera vår ödmjukhet inför varandra för det handlar om hjärtats ödmjukhet som inte behöver visas upp för att få sitt värde, men som ändå kommer att få konsekvenser och bli synligt.
Vi sjunger i sången ”Han böjde sig ner i ödmjukhet och blev allas tjänare då.” Den här vägen är smalare och svårare att gå än den väg vi vanligen vill gå!

Betraktelse för juni månad 2006

Lärjunge
I nya testamentet möter vi ordet lärjunge många gånger. Lärjunge var inte en titel utan ett uttryck för något mer än så. Att vara en lärjunge innebar mer än blott att lära. Lärjungen tar inte bara emot lärarens undervisning han gör lärarens undervisning och föredöme till norm för sin egen tro och sitt liv. Han bevarar och förmedlar vidare lärarens syn på Skriften till andra.
Som lärjunge till Jesus Kristus skapas ett personligt band som blir allt starkare, ju längre lärjungeförhållandet varar. Ett lärjungeskap till Jesus innebär inte bara en bindning till Hans lära, utan först och främst till Hans person. Vi försöker inte som lärjungar imitera Jesus, men lever allt fastare i en relation till Honom som kallas för gemenskap.
Tidigt i andra århundradet brukar Ignatius om sig själv ordet lärjunge i betydelsen martyr. Hans död skulle bära vittne om hans sanna lärjungaskap.
Att vara en Herrens lärjunge ger gudomlig värdighet och skönhet genom Honom som är det bästa exemplet på lärjungaskap.
”Han väcker var morgon mitt öra; han väcker det till att höra på lärjungesätt.” Jes. 50:4

Betraktelse för maj månad 2006

Vårvärmen
Bibeln säger: ”Han sänder sitt ord och det frusna smälter…” Ps.147:18.
När det var som kallast i vinter var det nästan svårt att förstå att vårsolen så småningom skall smälta både snön och den djupa tjälen. Men erfarenheten sade att så kommer att ske och nu har det skett också om inte allt av tjälen ännu är borta. Men det hände inte över en dag, utan processen var ganska lång, ja månader innan vi kunde notera femton plusgrader.
Undrens Gud tar tid på sig att smälta det frusna för om det skulle smälta snabbt, så blev det översvämning med förödande resultat. Bibeln säger att det är Gud som sänder sitt ord och då smälter det frusna. Gud skapade allt på en gång och han gav naturlagar som fungerar perfekt. Ingen av dem glömmer bort att reagera i tid med rätt uppgift. Gud har gett dem uppgiften!
Så smälter Gud det frusna också i våra liv genom sitt ord. Inget växer i tjälfruset hjärta! Ingen frukt kan skönjas på ett träd förrän värmen och ljuset gjort sitt.
Kanske vill Gud också smälta våra hjärtan! Tänk vilken välsignelse!
Våren är här!!!

Betraktelse för april månad 2006

Vad skall jag då göra med Jesus som kallas Messias?
Så frågar Pilatus av folket då han själv förstod att Jesus hade utlämnats på grund av avund. Folket fick en möjlighet att frisläppa Jesus, men alla svarade ”Han skall korsfästas”. Och han blev korsfäst fast han inte hade gjort någon synd. Om sig själv säger han att i mig finns inget som hör den onde till. Skriften påpekar att: ”han var frestad i allt, men utan synd”. Därför kan han både förstå och hjälpa den som frestas och som är bunden av synden.
Jesus kom för att uppsöka och frälsa syndare. Paulus säger att han var den störste av syndare eftersom han hade förföljt Guds församling. Jesus kom inte för att starta en ny religion han kom för att hjälpa oss människor med vårt liv, som så ofta fylls av bekymmer och kamp på grund av synden.
Vad skall vi göra med Jesus i vår tid, i vårt samhälle, i våra familjer? Evigheten kommer att bli avgörande för oss med tanke på hur vi gjort med Jesus! Paulus varnar för att det kan komma sådana som predikar ”en annan Jesus” än den som han mötte på vägen till Damaskus. Det är den korsfäste och förlåtande Jesus vi skall tro på och ta emot i våra liv för en dag skall alla knän böjas för denne Jesus!

Betraktelse för mars månad 2006

Självkänsla
För några år sedan utkom en bok i Amerika som sammanfattade all forskning som har gjorts på senare år i fråga om självkänsla. Man hade undersökt en grundläggande paradox: Varför finns det så många människor som saknar självkänsla bland dem som har skäl att ha god självkänsla? De uträttar mycket gott, de är begåvade, tilldragande och omtyckta – och ändå kämpar de med självkänslan.
All forskning tyder på att självkänslan egentligen handlar om en enda sak: När man står inför en svår situation, tar man då itu med den direkt, eller försöker man komma undan, smita ifrån, springa och gömma sig? I nämnda bok menar författaren att även om vi inte sköter det hela på allra bästa sätt, så är det viktigt att anta en utmaning. Eller helt enkelt att inte dra sig undan då något känns svårt eller kanske skrämmande.
Då Jesus kom hit till jorden för att frälsa människosläktet kunde han för egen del ha dragit sig undan den svåra bägaren som räcktes honom och syndafallets problem skulle vara olöst. Men han drog sig inte undan, utan var lydig in i döden och vann en evig seger över synden och djävulen. Det var inte som den mäktige gudasonen Jesus vann seger, utan han var människosonen som vann seger därför att han antog utmaningen. Därför sitter han idag på Guds högra sida i himmelen och manar gott för oss!
Också i våra liv växer vi när vi vågar anta en utmaning och vinner seger eller lyckas, även om vi inte gjorde allting rätt! Gud vill göra oss modiga att leva vårt liv!

Betraktelse för februari månad 2006

Att vara snäll
Jag håller på och läser boken ”Konsten att vara snäll”, som skrivits av Stefan Einhorn. Han menar att det är en konst att vara snäll och att det till det behövs både intelligens och omdöme. Att vara snäll är inte samma sak som att vara mesig eller utan åsikt. Den som är snäll kan ha en mycket stor integritet, men vågar kanske just därför bjuda på snällhet i sin relation till andra. Vidare menar Einhorn att det är de snälla som har förmågan att anpassa sig och därmed ”överleva” medan andra ”går under”.
Kan man säga att Jesus var snäll? För några kanske det uttrycket ter sig alltför mesigt och skulle hellre använda ordet god. I vilket fall som helst, så blev Jesus behandlad av andra på ett sådant sätt att vi kanske skulle säga om honom att han var alldeles för snäll och efterlåten. Han öppnade inte sin mun i självförsvar då han blev plågad, utan överlät sig själv i Guds händer.
Då Jesus möter de sjuka så behandlar han dem mycket varsamt och med känsla! Var han snäll eller bara god? Vid ett tillfälle sitter Jesus och tittar ut över Jerusalem och han gråter över staden som han älskade. Hur som helst så kunde Jesus röras av människors nöd och han visste sin uppgift vilken inte var att vara hård och beräknande. Därför har Gud upphöjt honom över allt skapat!